Ik stel graag mezelf even voor ...
Mijn naam is Stefan Kaal en momenteel zit ik in het laatste halfjaar van de hbo-opleiding Facility Management aan Hogeschool Saxion in Deventer. Sinds begin februari werk ik als afstudeerder bij MeerWaarde Huisvestingsadvies en focus ik mij de aankomende periode op een interessante en uitdagende afstudeeropdracht omtrent maatschappelijk vastgoed. In deze blog vertel ik graag meer over het onderzoek en over de toekomstige tussentijdse onderzoeksresultaten die worden gepubliceerd door middel van een blog. In mijn eerste blog vertel ik waarom het onderzoek en de maatschappelijke waarden binnen maatschappelijk vastgoed zo belangrijk zijn. Ten slotte krijgt u inzicht in wat het onderzoek daadwerkelijk moet gaan opleveren en moet bijdragen aan de betrokkenen omtrent uw buurthuis, of ander maatschappelijk vastgoed.
Wat is het probleem?
Welbekend binnen provincies, gemeenten, huurders, gebruikers en andere belanghebbenden is dat maatschappelijk vastgoed een grote impact heeft op de leefbaarheid in uw wijk, (dorps)buurt of kleine kern. Deze leefbaarheid wordt niet alleen gegarandeerd door een goede woning die levensloopbestendig is, maar ook door de wijkvoorzieningen waaronder maatschappelijk vastgoed (niet enkel een supermarkt of kapper, maar ook ontmoetingsplekken en zorgvoorzieningen). Voor ontmoetingsplekken en andere vormen van maatschappelijk vastgoed is de gemeente verantwoordelijk. Een wijk of dorpsgerichte aanpak is essentieel, maar wat is het probleem?
‘’Met MeerWaarde Huisvestingsadvies willen we een digitaal dashboard gaan ontwikkelen, waarbij dus vastgoeddoelen en maatschappelijke doelen worden gecombineerd om daarmee de informatiepositie van gemeenten te verbeteren. We hopen dat gemeenten dan dus de transitie kunnen maken van businesscase denken naar value case denken, dus dat ze veel verder gaan nadenken dan alleen de euro's.’’ – Arrien Termaat (adviseur MeerWaarde Huisvestingsadvies)
Momenteel wordt er binnen maatschappelijk vastgoed gestuurd op financiële en vastgoedgegevens. Deze gegevens laten niet zien wat de maatschappelijke waarde is van bijvoorbeeld uw buurthuis of een andere accommodatie in uw wijk, (dorps)buurt of kleine kern. Doordat op dit moment alleen de financiële en vastgoedwaarden inzichtelijk zijn, wordt er op basis van deze gegevens gestuurd door gemeenten en andere vastgoedeigenaren. Hierdoor hangt bijvoorbeeld het bestaan van uw buurthuis af van de financiële situatie, terwijl de maatschappelijke bijdrage dat het object levert aan de wijk, (dorps)buurt of kleine kern waar u woont minimaal net zo belangrijk is.
In de huidige dashboards en tools ontbreken dus de maatschappelijke inzichten en dat is nu juist datgene waar ik deze periode onderzoek naar ga doen. Hierbij ligt de focus op welke maatschappelijk meerwaarde bijvoorbeeld een buurthuis heeft voor uw omgeving. Wanneer de maatschappelijke waarden van het buurthuis inzichtelijk zijn, hangen (ingrijpende) beslissingen niet alleen meer af van de financiële en vastgoedgegevens.
En zo’n dashboard, wat houdt dat in?
Een dashboard zorgt ervoor dat gemeenten en andere vastgoedeigenaren in een oogopslag zien hoe uw buurthuis rendeert. Om inzicht te krijgen in de maatschappelijke meerwaarde van het buurthuis zijn dus naast de financiële en vastgoedindicatoren ook die maatschappelijke indicatoren van groot belang. Denk hierbij dus wat het buurthuis voor impact heeft voor het tegengaan van de eenzaamheid onder ouderen en wat voor impact een accommodatie heeft bij het stimuleren van het cultuur-, sport- en verenigingsleven in uw dorp. Door het toepassen van maatschappelijke indicatoren in zo’n dashboard worden de financieringsmogelijkheden vergroot en kan er op verantwoorde wijze besluiten worden genomen.
Wat is de rol van de onderzoeker?
Vanwege het ontbreken van tijd en capaciteit voor een grootschalig onderzoek, is het onderzoek afgebakend op objectniveau. Dat houdt in dat ik bij twee buurthuizen in twee kleine kernen onderzoek ga doen om van daaruit te analyseren welke maatschappelijke meerwaarde deze vastgoedobjecten hebben, bijvoorbeeld voor de omgeving en de gebruikers. De twee maatschappelijke vastgoedobjecten, oftewel buurthuizen, liggen in de kleine kernen Giesbeek (provincie Gelderland) en Rossum (provincie Overijssel). De centrale vraag waar de resultaten van het onderzoek antwoord op moeten geven is: op basis van welke maatschappelijke indicatoren kan de meerwaarde van maatschappelijke vastgoed gemeten worden? Dit onderzoek bevat meerdere tussenresultaten die als blog worden gepubliceerd en worden opgeleverd de komende periode.
Benieuwd naar de tussenresultaten van het theorie- en praktijkonderzoek? Houdt de site van MeerWaarde Huisvestingsadvies en het LinkedIn-account goed in de gaten.
Bij vragen of opmerkingen over de blog of het onderzoek? Neem contact op met Stefan Kaal.